dilluns, 26 de gener del 2009

CENTRE QUIM SOLER


Gràcies a llibres ebrencs - mentre sembla que el vent fins i tot està preparat per emportar-se la connexió a internet- acabo de descobrir el web del Centre Quim Soler, la literatura i el vi .
M'interessa per les activitats que porta a terme l'associació impulsada per Roser Vernet, perquè potencia el lligam entre cultura i territori i perquè ajuda a retrobar-nos amb l'0bra d'en Quim Soler, un referent del que l'Àlex Broch i altres van presentar-nos com "la generació dels setanta".
Aquest país nostre és xop d'oblits que no ens podem permetre. Des del Priorat ens arriba l'aroma estimulant dels reptes literaris que vam descobrir als anys vuitanta amb les publicacions d'Ofèlia Dracs i que caldria tornar a fer conèixer per retrobar tot un seguit d'escriptors que són la saba massa ignorada de la literatura catalana actuals: de la literatura de ficció i del periodisme literari.
Si mirem els nostres llibres de text, quantes referències trobem als autors nascuts ençà dels anys trenta i que, de fet, hauríem de començar a reconèixer com a models contemporanis?
Del web del Centre Quim Soler, amb els meus alumnes del crèdit de comunicació, aprofitaré el magnífic enllaç al programa radiofònic "La porta dels somnis" . Per parlar-los de l'escriptura literària en els mitjans de comunicació, buscaré algun dels articles d'aquell doctor Scopius que va crear Joan Rendé.

dilluns, 19 de gener del 2009

Moment d'homenatges


Avui, dia 19, de l'any nou, coincideixen en el calendari dos homenatges. Estranya paraula homenatge, d'evocacions medievals i reinventada en el joc de la cultura per no oblidar i/o conèixer persones, obres que situem en un lloc de relleu, que no hauria de ser un prestatge o un rebost abandonat, sinó una palanca, un estímul vital.
Deixo anotats dos enllaços a dos creadors nascuts un 19 de gener: Joan Brossa , nascut fa 90 anys i Edgar Allan Poe , bicentenari. Segur que l'ocasió ens motivarà i que sortiran aportacions diverses. Una de ben simple - o no tant- és llegir en veu alta obres dels nostres autors. Un exemple engrescador d'aquest art minoritari fins i tot a les aules dels nostres centres d'ensenyament l'he trobat recordant la lectura de Casasses i Comelade en un dels actes commemoratius de l'any Rodoreda.

divendres, 2 de gener del 2009

Per l'educació

(Imatge de jmerelo a Flickr)


Fa dies que no escric al blog. De vegades cal eixorivir-se per altres àmbits, sense dependències digitals.
Tanmateix, la
finestra em reclama. Vagarejo i em retrobo amb anotacions per a entrades que han anat quedant pendents.
Una, que em sembla d'interès, ha estat la lectura de l'annex a la "convocatòria social per l'educació a Catalunya", elaborat per un equip d'ESADE a partir de les aportacions de Xavier Antich, Joan Majó i Gregorio Luri. Un document que em sembla que hauria de ser un referent per aconseguir una millora de l'educació a Catalunya.

De Gregorio Luri m'anoto un llibre per llegir: L'escola contra el món.